День Святой Троицы. Пятидесятница
Празднуется, всегда в воскресенье,
на пятидесятый день после Пасхи.
Двунадесятый переходящий праздник.
На пятидесятый день по Воскресению Христову, собравшись в Иерусалиме Апостолы возле Божией Матери и избрав по жребию Матфия двенадцатым Апостолом вместо Иуды.
И бысть внезапу съ небесе шумъ, яко носиму дыханию бурну, и исполни весь домь, идеже бяху седяще: и явишася имъ разделени языцы яко огненни, седе же на единемъ коемждо ихъ. И исполнишася вси Духа Свята и начаша глаголати иными языки, якоже Духъ даяше имъ провещавати. Деян.2:2-4
  На праздник в Иерусалим собиралось много людей: мужие благоговейнии от всего языка, иже под небесем (Деян.2:5). Услышав этот шум, сбежался народ и пришел в смятение, так как каждый услышал Учеников, говорящих на своем наречии, и спрашивали: не се ли, вси сии суть глаголющии Галилеане? (Деян.2:7).  Изумляясь и недоумевали.
Став же Петр со единонадесятьми, воздвиже глас свой и рече им: мужие Иудейстии и живущии во Иерусалиме вси, сие вам разумно да будет, и внушите глаголы моя:
не бо, якоже вы непщуете, сии пияни суть, есть бо час третий дне:
но сие есть реченное пророком Иоилем:
и будет в последния дни, глаголет Господь, излию от Духа Моего на всяку плоть, и прорекут сынове ваши и дщери ваша, и юноши ваши видения узрят, и старцы ваши сония видят:
ибо на рабы Моя и на рабыни Моя во дни оны излию от Духа Моего, и прорекут:
и дам чудеса на небеси горе и знамения на земли низу, кровь и огнь и курение дыма:
солнце преложится во тму, и луна в кровь, прежде даже не приити дню Господню великому и просвещенному:
и будет, всяк, иже аще призовет имя Господне, спасется.
Мужие Израилстии, послушайте словес сих: Иисуса Назореа, Мужа от Бога извествованна в вас силами и чудесы и знамении, яже сотвори Тем Бог посреде вас, якоже и сами весте,
Сего нарекованным советом и проразумением Божиим предана приемше, руками беззаконных пригвождше убисте:
Егоже Бог воскреси, разрешив болезни смертныя, якоже не бяше мощно держиму быти Ему от нея.
Давид бо глаголет о Нем: предзрех Господа предо мною выну, яко о десную мене есть, да не подвижуся:
сего ради возвеселися сердце мое, и возрадовася язык мой: еще же и плоть моя вселится на уповании,
яко не оставиши души моея во аде, ниже даси преподобному Твоему видети истления:
сказал ми еси пути живота: исполниши мя веселия с лицем Твоим.
Мужие братие, достоит рещи с дерзновением к вам о патриарсе Давиде, яко и умре и погребен бысть, и гроб его есть в нас даже до дне сего:
пророк убо сый и ведый, яко клятвою клятся ему Бог от плода чресл его по плоти воздвигнути Христа и посадити Его на престоле его,
предвидев глагола о воскресении Христове, яко не оставися душа Его во аде, ни плоть Его виде истления.
Сего Иисуса воскреси Бог, Емуже вси мы есмы свидетелие.
Десницею убо Божиею вознесеся, и обетование Святаго Духа приемь от Отца, излия сие, еже вы ныне видите и слышите.
Не бо Давид взыде на небеса, глаголет бо сам: рече Господь Господеви моему: седи о десную Мене,
дондеже положу враги Твоя подножие ног Твоих.
Твердо убо да разумеет весь дом Израилев, яко и Господа и Христа Его Бог сотворил есть, сего Иисуса, Егоже вы распясте.
Слышавше же умилишася сердцем и реша к Петру и прочым Апостолом: что сотворим, мужие братие;
Петр же рече к ним: покайтеся, и да крестится кийждо вас во имя Иисуса Христа во оставление грехов: и приимете дар Святаго Духа:
вам бо есть обетование и чадом вашым и всем дальним, елики аще призовет Господь Бог наш.
Деян.2:14-40

Праздник Святой Троицы установлен апостолами. Исполнишася вси Духа Свята Деян.2:4, апостолы начали ежегодно праздновать День Пятидесятницы и заповедали вспоминать это событие всем христианам: 1Кор.16,8, Деян.20,16.
  Пятидесятница, праздник  Церкви Христовой, созданной не тщетой человеческих толкований и умствований, но Божественной благодатию.
  В следующий за праздничным днем Пятидесятницы, понедельник, совершается праздник в честь Святого Духа. Этот праздник был установлен Церковью.
  Святой Афанасий говорит: Дух Святый от Отца исходит. Но в чем состоит исхождение Святого Духа от Отца для нас непостижимо, как непостижимо и рождение Сына. Поэтому Святая Православная Церковь никогда не решалась подвергать эту тайну Божества человеческому рассуждению, но всегда исповедовала ее, согласно с учением Спасителя нашего Иисуса Христа (Ин.15,26). Господь открывает человеку только то, что необходимо для его спасения, и многие тайны остаются для нас сокрыты в земной жизни.
  Обогащая человека духовными дарами и растя в нем плоды духовные, Дух Святой украшает человека и многообразными добродетелями, делает его, по глаголу Спасителя, древом добрым, творящим и плоды добрые: любовь, радость, мир, долготерпение, благость, милосердие, вера, кротость, воздержание.